Limbă: RO
Valută: RON
  • RON
Bine ați venit la magazinul nostru! |

Coș de cumpărături

0 produse

Traditia Pastelui in Europa

Data: 2015-03-29

In traditia europeana, data Pastelui este in stransa legatura cu echinoctiul de primavara (20-21 martie) si se stabileste in prima duminica ce urmeaza lunii pline dupa Echinoctiu. Duminica Pastelui este o ocazie speciala ce semnifica renasterea naturii si a spiritualitatii.

Din punct de vedere religios, de Paste crestinii sarbatoresc invierea lui Iisus Christos in cea de-a treia zi dupa crucificarea acestuia. Acesta sarbatoare este precedata de Saptamana Mare, un set de comemorari religioase cum ar fi: Joia Mare - ultima cina pe care Iisus a oferit-o apostolilor sai inaintea crucificarii, Vinerea Mare - crucificarea si moartea lui Iisus Christos.

Ouale golite de continut si colorate in rosu au devenit traditie inca perioada crestinitatii timpurii din Mesopotamia, simbolizand pe de o parte sangele Mantuitorului, dar si Mormantul gol al lui Iisus.

Treptat, odata cu trecerea timpului si emanciparea omului modern, cojile colorate de ou au fost inlocuite de oua si figurine de ciocolata, aranjate estetic in cosuri cadou, renumitele Easter Baskets.

Cosurile cadou de Paste isi au originea in mitul zeitei saxone Eastre sau Eostre (Zeita Lunii), incepand cu secolul al XV-lea.

Aceasta a fost descrisa adesea ca ducand in mana un cos cu oua decorate. Se spune ca zeita Eostre, ca sa poata salva o pasare ranita a fost nevoita sa o preschimbe in iepuroaica, dar noua vietate creata si-a pastrat capacitatea de a oua. Drept multumire ii daruia salvatoarei sale ouale, depuse in cuiburi specifice de iepure.

Iepurasul de Paste este un element relativ nou aparut, de inspiratie germana. Se spune ca toti copiii trebuie sa pregateasca de seara pentru Iepuras un cosulet sau un cuib, intr-un loc ferit de privirile adultilor.

Iepurasul de Paste, cunoscut si sub numele de Oeschter Haws sau Easter Bunny, lasa numai copiilor cuminti oua si figurine de ciocolata in aceste cosuri pregatite cu grija de cei mici.

Traditiile s-au modificat de-a lungul anilor si, incepand cu secolul al XX-lea, oamenii au posibilitatea de a cumpara cosuri cadou de Paste gata pregatite.

Continutul acestora variaza de la producator la producator, dar poate fi si personalizat functie de preferintele clientului.

Cosurile cadou pot fi achizitionate atat din marile lanturi de magazine, dar sunt preferate cele create si comercializate de catre vanzatorii locali.

 

Cu multumiri pentru timpul acordat,

Echipa Cadouri Dragi